Geçtiğimiz yıllarda yaşanan depremler, seller, toprak kayması ve orman yangınları gibi afetler nedeniyle ülkemizde pek çok afette, pek çok canı kaybettik. Çok büyük maddi zararlar yaşandı.

Tüm bu yaşanan afetler neticesinde 2022 yılı AFAD Başkanlığı tarafından AFET YILI ilan edilerek, afetlere karşı hazırlıklı olabilmek adına, 2022 yılı boyunca eğitim çalışmaları yanı sıra sahada birebir uygulamalı tatbikatlar planlanmıştır.

Bu tatbikatların bir tanesi yaz mevsiminin gelmesi ve sıcakların armasıyla olası bir Orman yangınına en kısa sürede müdahale edebilmek için, 26 Mayıs 2022 tarihinde aynı anda Adana, Antalya, Mersin ve Muğla illerinde eş zamanlı olarak Orman Genel Müdürlüğü ve AFAD iş birliğiyle yapılmıştır. Tatbikata, TRAC adana şubesi de TAMP – Türkiye Afet Müdahale Planı içerisinde Haberleşme çalışma grubu destek çözüm ortağı sıfatı ile sahadaki olası haberleşme kesintilerinde ekipler arası koordinasyonun etkilememesi için aktif göreve çağrılmış ve diğer çalışma gruplarında görev alan kurum, kuruluş ve pek çok STK ile birlikte katılım sağlamıştır.

TRAC Türkiye Radyo Amatörleri Cemiyeti Adana Şubesi olarak; 7 kişilik telsiz operatörü kadrosu, 2 adet mobil haberleşme aracı, 2 adet mobil telsiz tekrarlayıcı (repeater) istasyonu, 1 adet HF kısa dalga istasyonu, 2 adet VHF ve UHF mobil sabit istasyon, 12 adet el telsizi, jeneratör ve güneş paneli destekli akü sistemiyle tatbikata katılmıştır.

Tatbikat senaryo gereği Adana ilimizin Kozan ilçesine bağlı, Eskimantaş mevkiinde Orman yangınlarının başladığı ihbar edilmesi ile başlamış; Kozan Orman ilçe müdürlüğü itfaiye araçları ile Adana Büyükşehir Belediyesi itfaiye araçları yangınlara müdahale etmişlerdir. Yangının yerleşim yerlerine yaklaşması nedeniyle de insan ve hayvan tahliyeleri yapılmaya başlanmış ancak ateş çemberinde mahsur kalan küçükbaş hayvan besicileriyle iletişimin kesilmesi üzerine; TRAC Adana Şubesi mobil haberleşme aracı olay yerine TRAC komuta kontrol tarafından yönlendirilmiş, TRAC personeli olay yerine intikal etmesi üzerine olay yeriyle iletişimi sağlayarak tahliye ekiplerinin olay yerine intikalini sağlamış, besici vatandaşlarımızı ve küçükbaş hayvanlarının ateş çemberinden tahliyelerini başarılı bir şekilde yapılmasını sağlamıştır.

Tatbikata TRAC Adana Acil Afet haberleşme ekibi olarak; Eyüp ÜNSAL (TA5GE), Korhan BÜKEN (TA5FW), Hüsnü GENÇEL (TA5ET), Resul Yücel AYTEKİN (TA5AQD), Oğuz BÜKEN (TB5TBO), Onur YILDIRIM (TB5ABL), İlhan BAKIŞ (TB5CDL) katılım sağlamıştır. Kendilerine Yönetim Kurulumuz adına teşekkür ederiz.

 

TRAC Adana şubesi
Acil Afet haberleşme ekibi

https://www.youtube.com/watch?v=PqAIyNeBeTA